پنج شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

بازهم درگیری طایفه ای فاجعه آفرید/ انتقال کودک ۸ساله براثر تیر اندازی به بیمارستان + تصاویر / مقصران حادثه اتوبوس سربازان مشخص شدند / دردسرهای شبانه در کوچه‌های باریک پایتخت /فطریه بر چه افرادی واجب می‌شود؟/ کدام روزه‌ها قضا و کفاره دارند؟

؛ خبرهای ایران و جهان / لرستان ؛ بازهم درگیری طایفه ای فاجعه آفرید/ انتقال کودک ۸ساله براثر تیر اندازی به بیمارستان + تصاویر کودک ۸ ساله در منطقه تنگ پنج لرستان قربانی درگیری های طایفه ای شد.  محمدرضا فتحی پور مدیر روابط عمومی اورژانس لرستان با اعلام این خبر اظهار داشت : عصر امروز

اختصاصی کرونا

کد خبر : 25506
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۵ تیر ۱۳۹۵ - ۰:۳۲

کرونا :

بازهم درگیری طایفه ای فاجعه آفرید/ انتقال کودک ۸ساله براثر تیر اندازی به بیمارستان + تصاویر  /  مقصران حادثه اتوبوس سربازان مشخص شدند  / دردسرهای شبانه در کوچه‌های باریک پایتخت /فطریه بر چه افرادی واجب می‌شود؟/ کدام روزه‌ها قضا و کفاره دارند؟

؛

خبرهای ایران و جهان /

لرستان ؛

بازهم درگیری طایفه ای فاجعه آفرید/ انتقال کودک ۸ساله براثر تیر اندازی به بیمارستان + تصاویر

کودک ۸ ساله در منطقه تنگ پنج لرستان قربانی درگیری های طایفه ای شد.
 محمدرضا فتحی پور مدیر روابط عمومی اورژانس لرستان با اعلام این خبر اظهار داشت : عصر امروز ( دوشنبه ) و در ساعت ۱۶ درگیری طایفه ای در منطقه تنگ پنج لرستان رخ داد .

بازهم درگیری طایفه ای فاجعه آفرید/ انتقال کودک 8ساله براثر تیر اندازی به بیمارستان + تصاویر

وی افزود : در این حادثه ، کودکی ۸ ساله بر اثر تیرخوردگی در ناحیه ریه و صورت ، جان خود را از دست داد.

بازهم درگیری طایفه ای فاجعه آفرید/ انتقال کودک 8ساله براثر تیر اندازی به بیمارستان + تصاویر

فتحی پور تصریح کرد : کودک یاد شده به وسیله اورژانس هوایی لرستان به بیمارستان تامین اجتماعی خرم آباد منتقل شد.


مقصران حادثه اتوبوس سربازان مشخص شدند؛ برخورد جدی چه زمانی محقق می‌شود؟

سخنگوی قوه قضائیه روز گذشته مقصران حادثه اتوبوس سربازان را اعلام کرد و حالا زمان تحقق وعده برخورد جدی با مقصران است.
مقصران حادثه اتوبوس سربازان مشخص شدند؛ برخورد جدی چه زمانی محقق می‌شود؟ساعت یک بامداد چهارشنبه دوم تیرماه یک دستگاه اتوبوس که از کرمان به سمت شیراز در حرکت بود، در گردنه لای رز نی ریز به دره سقوط کرد.
در گزارش‌های اولیه که از این حادثه منتشر شد آمده بود که در پی این حادثه متاسفانه ۱۹ تن کشته و ۲۹ نفر نیز زخمی شدند.
عزیر برزگر، فرمانده انتظامی شهرستان نی ریز درباره این خبر گفت: انحراف از جاده و ناتوانی راننده در کنترل اتوبوس علت این حادثه خونین است.
*۱۹ نفر کشته و ۸۰ نفر زخمی شدند
واژگونی دو دستگاه اتوبوس حامل سربازان پادگان «صفر پنج» کرمان ۸۰ مجروح و ۱۹ کشته بر جا گذاشت.
این دو حادثه بامداد دوم تیرماه در کیلومتر ۱۵ جاده نی ریز -کرمان و کیلومتر ۶۵ جاده سروستان -شیراز رخ داد.
فرمانده انتظامی شهرستان نی ریز گفت: یک دستگاه اتوبوس که از کرمان به سمت شیراز در حرکت بود ساعت یک بامداد در گردنه «لای رز» نی ریز به دره سقوط کرد که بر اثر این حادثه ۱۹ سرنشین کشته و ۲۹ نفر مجروح شدند.
سرهنگ عزیز برزگر گفت: انحراف از جاده و ناتوانی راننده در کنترل اتوبوس ، علت این حادثه خونین است.
*کشته‌شدگان حادثه سقوط اتوبوس سرباز بودند
رییس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا اعلام کرد که کشته شدگان و مصدومان حادثه اتوبوس در نی‌ریز فارس، سرباز بودند.
سرهنگ نادر رحمانی در تشریح جزییات این حادثه اظهار کرد: این حادثه در ساعت ۱:۲۰ بامداد چهارشنبه در محور سیرجان – نی‌ریز رخ داده و در پی آن یک دستگاه اتوبوس ولوو از مسیر خود خارج و به دره سقوط کرد.
وی با بیان اینکه این اتوبوس با ۳۶ سرنشین از کرمان به سمت اهواز در حال حرکت بود، اظهار کرد: گزارش‌های اولیه حاکی از فوت ۱۴ تن در سرصحنه و مجروح شدن ۲۲ تن دیگر است که البته با توجه به وخامت حال برخی از مجروحان، احتمال افزایش کشته‌شدگان در حین انتقال یا پس از رسیدن به بیمارستان وجود دارد اما آنچه که فعلا در گزارش پلیس آمده، ۱۴ مورد فوتی است.
رییس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور در مورد اینکه اتوبوس متعلق به چه نهادی بوده، گفت: اتوبوس شخصی اما در اختیار پادگان «صفر پنج ارتش کرمان» بوده و سرنشینان آن نیز سربازانی بودند که از این پادگان به مقصد اهواز در حال حرکت بودند که متاسفانه این حادثه رخ داد.
رحمانی با بیان اینکه علت این حادثه در دست بررسی است، گفت: کارشناسانی در حال بررسی هستند که خستگی یا خواب‌آلودگی راننده باعث این حادثه شده و یا نقص فنی علت آن بوده است.
مرتضی سلیمی، قائم مقام سازمان امداد و نجات پیش از این شمار قربانیان حادثه ۱۹ تن اعلام کرده و گفته بود که ۱۶ تن آنها در صحنه و سه تن نیز در مرکز درمانی جان باختند.
اسامی ۱۷ قربانی جانباخته سقوط اتوبوس در نی‌ریز فارس
اندکی بعد از حادثه سازمان پزشکی قانونی کشور، اعلام کرد در حادثه سقوط یک دستگاه اتوبوس مسافربری به دره در کیلومتر پنج محور نی ریز در مسیر کرمان ـ شیراز، ۱۹ نفر در صحنه وقوع حادثه جان خود را از دست دادند که اجساد آنان برای شناسایی در اختیار پزشکی قانونی نی ریز قرار گرفت.
بر اساس گزارش پزشکی قانونی در حادثه سقوط یک دستگاه اتوبوس مسافربری به دره در کیلومتر پنج محور نی ریز در مسیر کرمان ـ شیراز، ۱۹ تن در صحنه وقوع حادثه جان خود را از دست دادند که اجساد آنها برای شناسایی در اختیار پزشکی قانونی نی ریز قرار گرفت.
اسامی ۱۷ قربانی این حادثه سقوط اتوبوس به شرح زیر است:
– علی فتحی نژاد
-ابراهیم مراد زاده
-منصور صفری
-مهدی کریمی
-آرمان ایمانی
-سیدعلی دهقانیان
-محمدحسین بخشی
-سیدامین اشرف
-ابراهیم شفیعی
– وحید خانی
-سعید امیدواری
-ماجد حافظی
-رحیم سجادیان
-وحید قاسم‌پور
-امین انصاری
-محمدعلی پورامامی (راننده)
-محمد رضایی (تبعه افغان)
*حال ۸ تن از مصدومان حادثه اتوبوس سربازان وخیم است
سخنگوی اورژانس کشور از وخیم‌بودن حال ۸ تن از مصدومان حادثه سقوط اتوبوس سربازان پادگان «۰۵» ارتش در استان فارس خبر داد.
مجتبی خالدی، در خصوص آخرین آمار سربازان فوت شده در حادثه سقوط اتوبوس در فارس گفت: در حادثه سقوط اتوبوس کرمان به شیراز، از میان ۵۸ نفر سرنشین این اتوبوس، تکنسین‌های اورژانس با ۱۶ مورد فوت شده در صحنه تصادف روبرو شدند. سه نفر از مجروحان نیز در بیمارستان فوت کردند که در مجموع شمار قربانیان ۱۹ تن شد و ۴۲ نفر نیز به مراکز درمانی انتقال داده شدند.
وی گفت: این حادثه درساعت ۱:۲۰ بامداد امروز، دوم تیرماه اتفاق افتاد و ۱۱ دستگاه آمبولانس به محل حادثه اعزام شد که اولین دستگاه ۱۴ دقیقه بعد از حادثه سر صحنه رسید.
به گفته سخنگوی اورژانس کشور، ۲۲ نفر از مصدومان حادثه به بیمارستان رجایی شیراز و مابقی نیز به بیمارستانهای شهدای نیریز، امام خمینی(ره) استهبان منتقل شدند. خالدی همچنین از وخیم بودن حال هشت نفر از مصدومان خبر داد.
*تلاش کارشناسان ترافیک برای تعیین علت حادثه اتوبوس سربازان
رییس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا اعلام کرد: علت اصلی حادثه واژگونی مرگبار اتوبوس سربازان هنوز مشخص نیست.
سرهنگ نادر رحمانی درخصوص علت حادثه واژگونی مرگبار اتوبوس سربازان با بیان اینکه اتوبوس از جاده اصلی خارج شده است، گفت: علت اصلی حادثه هنوز مشخص نشده و کارشناسان ترافیک و تصادفات در حال بررسی علت هستند.
رییس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا افزود: البته چند فرضیه برای علت این حادثه مطرح است که یکی از آنها عدم توانایی راننده در کنترل وسیله نقلیه است و نقص فنی محتمل است که نیاز به بررسی بیشتر کارشناسی دارد.
*اعلام علت حادثه اتوبوس حامل سربازان
فرمانده پلیس راه کشور علت هر دو حادثه اتوبوس حامل سربازان را اعلام کرد.
سرهنگ محمدحسین حمیدی ، درباره علت حادثه رخ داده برای اتوبوس حامل سربازان پادگان آموزشی صفر ۵ کرمان در نی‌ریز اعلام کرد: بررسی کارشناسان نشان می‌دهد که کافی نبودن مهارت راننده در کنترل وسیله و همچنین عدم نصب حفاظ در قوس راه باعث وقوع این حادثه شده است.
وی درباره اینکه آیا نقص فنی در بروز این حادثه نقش داشته یا خیر، گفت: درباره نقص فنی منتظر نتایج بررسی‌های بیشتر هستیم و به محض اعلام نتایج، درباره اینکه آیا وسیله نقلیه نقص فنی داشته یا خیر، اطلاع‌رسانی خواهد شد.
فرمانده پلیس راه کشور همچنین درباره علت حادثه دوم که در سروستان برای اتوبوسی رخ داد که گفته می‌شود حامل سربازان بوده است، گفت: در حادثه سروستان خستگی و خواب‌آلودگی راننده به عنوان علت حادثه تشخیص داده شده است.
*توضیحات ارتش درباره تصادف اتوبوس سربازان پادگان ۰۵ کرمان در نی‌ریز فارس
معاون تربیت و آموزش نیروی زمینی ارتش گفت: تعدادی از سربازان نیروی زمینی ارتش در حین اعزام به مرخصی با ناوگان حمل و نقل بین شهری بر اثر سانحه جاده‌ای، جان به جان آفرین تسلیم کردند.
امیر سرتیپ دوم پیمبری ضمن اعلام خبر فوق، افزود: برابر اطلاع واصله از قرارگاه منطقه جنوب شرق کشور بامداد دوم تیرماه تعداد دو دستگاه اتوبوس از ناوگان حمل و نقل بین شهری کرمان که حامل سربازان مرکز آموزش ۰۵ شهید سرلشکر گنجوی بود در محور سروستان و نی ریز استان فارس دچار سانحه گردید که متاسفانه در این حادثه تعدادی از سربازان مومن و متعهد نیروی زمینی ارتش به دیدار معبود شتافته و تعدادی نیز مصدوم شدند که بلافاصله با حضور تیم های پزشکی و امدادی به نزدیکترین مراکز درمانی ارتش و استان منتقل و تحت درمان قرار گرفتند.
سرتیپ دوم پیمبری در ادامه با بیان این که هم اکنون بیمارستان های نیروی زمینی ارتش آماده پذیرش مصدومین این حادثه تا بهبودی کامل آنان هستند، گفت: فرماندهی و کارکنان نیروی زمینی ارتش ضمن ابزار تاسف از این حادثه دلخراش و عرض تسلیت به خانواده‌های محترم جان باختگان، با بازماندگان و اهالی ولایتمدار استان فارس ابراز همدردی می کنند.
وی در پایان گفت: بلافاصله بعد از وقوع حادثه با دستور ویژه فرمانده نیروی زمینی ارتش تیم هایی جهت بررسی بیشتر موضوع به محل سانحه اعزام شدند.
*قاچاق موادمخدر با اتوبوس
ایرج حریرچی، سخنگوی وزارت بهداشت در این زمینه گفت: اتوبوسی که ۱۹ کشته داد و حامل سربازان کشورمان بود، راننده به جای این که ۴۰ سرباز را سوار کند ۴۵ سرباز سوار کرده بود ضمن این که ۸ نفر مسافر قاچاق نیز داشته که این مسافران قاچاق در کنار باک و صندوق اتوبوس جایگیر شده بودند.
وی افزود: این اتوبوس آخرین بار در سیرجان کنترل می شود و ظرفیت اضافه نداشته. از شهر سیرجان که سوار شده اند در کمربندی مسافر قاچاق سوار شده. بعد از این که عزیزان ما افطار کردند در بین راه ۳ خودروی یکی شاسی بلند و یکی پژو مراجعه کرده و میوه قاچاق و انبه و سیگار و مواد مخدر قاچاق کردند.
حریرچی یادآور شد: سربازان اعتراض کرده اند. یکی از سربازان که زنده است می گوید راننده پیرمردی ۷۰ ساله بوده وقتی اعتراض کردیم که چرا تند می روی به ما توهین کرده. سرشیفت سربازان ما که الان در آی سی یو بستری است، می گوید داخل اتوبوس صندلی دوم را باز کردند. دست می آمد و قاچاق را می داد و راننده و شاگردش جاسازی می کردند. پول گرفتند و راه افتادند.
۱۷ مصدوم واژگونی اتوبوس‌های سربازان، مرخص شدند
روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اعلام کرد، ۱۷ تن از مصدومان بستری شده در بیمارستان‌های نمازی و رجایی شیراز ترخیص شده‌اند.
پس از وقوع حادثه واژگونی دو دستگاه اتوبوس حامل سربازان پادگان آموزشی «۰۵» کرمان، در کیلومتر ۱۵ جاده نی‌ریز کرمان و کیلومتر ۶۵ جاده سروستان شیراز، دو دستگاه آمبولانس از استهبان، دو دستگاه آمبولانس از داراب، یک دستگاه آمبولانس از ناحیه مقاومت سپاه نی‌ریز، یک دستگاه آمبولانس از هلال احمر و یک دستگاه آمبولانس از مرکز ریزاب برای اعزام مصدومان به بیمارستان شهید رجایی شیراز تأمین شد.
پس از انتقال مصدومان این حادثه به بیمارستان‌های نی‌ریز و سروستان و دریافت خدمات اولیه اورژانسی، ۱۷ مصدوم ساعت چهار صبح به بیمارستان‌های نمازی و رجایی شیراز منتقل شدند.
این گزارش حاکی است که رئیس بیمارستان ارتش در شیراز نیز پس از عیادت از مصدومان، اقدامات لازم برای ترخیص مصدومان را پیگیری کرده است.
روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در عین حال اعلام کرد که ۵۲ تن از مصدومان واژگونی اتوبوس‌های حامل سربازان ارتش، ساعت ۰۸:۴۵ دقیقه صبح چهارشنبه به بیمارستان رجایی منتقل شده و تحت درمان قرار گرفتند.
*حال ۱۳ نفر وخیم است
از میان مصدمان اعزامی به شیراز، ۱۷ تن مرخص شده‌اند اما حال ۱۳ تن دیگر وخیم است.
برخی سربازان بستری در بیمارستان شهید رجایی، در بیان علت حادثه اعلام کردند که سه دستگاه اتوبوس روز گذشته همزمان از کرمان به سمت شیراز حرکت کردند اما به دلیل سرعت زیاد واژگون شده‌اند.
فرمانده پلیس راه شمال فارس پیش از این گفته بود که در این حادثه راننده به دلیل ناتوانی در کنترل خودرو و عبور از سرعت مطمئنه،‌ مقصر بوده است.
کسری سیروسی اعلام کرده بود که بررسی‌ها برای مشخص شدن علت دقیق حادثه و بررسی احتمال وجود کالا یا مسافر قاچاق، ادامه دارد.
دو دستگاه اتوبوس بامداد چهارشنبه به فاصله یک‌ساعت بین ساعت یک تا ۲ بامداد، در مسیر کرمان به شیراز، در گردنه لایرز نی‌ریز و نزدیکی سروستان،‌ واژگون شدند.
*تعداد قربانیان حادثه جاده نیریز به ۲۰ نفر رسید
بر اساس اعلام پزشکی قانونی فارس یکی از مصدومان واژگونی اتوبوس حامل سربازان نیز به دلیل شدت جراحات وارده جان خود را از دست داد و شمار قربانیان به ۲۰ نفر رسید.
در این سانحه که ساعت یک و ۲۰ دقیقه بامداد دیروز چهارشنبه به اورژانس اعلام شد یک دستگاه اتوبوس مسافربری حامل سرباز که از کرمان به سمت شیراز در حرکت بود حوالی شهرستان نیریز در گردنه ای سقوط کرد.
در این سانحه در ابتدا ۱۹ نفر کشته و ۳۰ نفر نیز مصدوم شدند که یکی از مدومان نیز جان خود را از دست داد.
*مقصران حادثه واژگونی اتوبوس سربازان مشخص شدند
سخنگوی قوه قضائیه روز گذشته اعلام کرد که طبق انجام کارشناسی‌های اولیه، راننده، شرکت مسافربری و وزارت راه در حادثه واژگونی اتوبوس سربازان مقصر هستند.
حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه‌ای در ادامه نود و هشتمین نشست خبری خود با اشاره به واژگونی اتوبوس سربازان در هفته‌های گذشته که منجر به کشته شدن ۱۳ تن از سربازان شد، اظهار داشت: کارشناسی اولیه در رابطه با این حادثه انجام شده و براساس این کارشناسی راننده اتوبوس ۵۰ درصد، شرکت مسافربری ۲۵ درصد و وزارت راه نیز ۲۵ درصد در وقوع این حادثه مقصر هستند.
به گفته اژه‌ای نتیجه کارشناسی اولیه به وزارت کار و شرکت مسافربری ابلاغ شده و آنها یک هفته فرصت دارند تا نظر و یا اعتراض خود را به این گزارش اعلام کنند، ضمن اینکه راننده هم در کما به سر می‌برد و فعلا امکان هیچ تحقیقی از وی وجود ندارد.


دردسرهای شبانه در کوچه‌های باریک پایتخت/ اعتراض‌هایی که به دعوا ختم می‌شود

گاهی اوقات در خیابان‌های باریک پایتخت با دردسری مواجه می‌شوید، که راهی برای خلاصی از آن وجود ندارد.
دردسرهای شبانه در کوچه‌های باریک پایتخت/ اعتراض‌هایی که به دعوا ختم می‌شود

کافی است که در یک خیابان باریک یک طرفه پشت سر آنها قرار بگیرید تا نیم ساعت برای طی فاصله ۲۰۰ متری معطل شوید.توقف‌های متعدد هم که دیگر کار را بدتر می‌کند و هر ۱۰ متر یک توقف چند دقیقه ای. خودروهای مکانیزه حمل زباله را می‌گویم با راننده‌هایی که در وسط خیابان توقف می‌کنند و به اعتراض‌ها هم توجه نمی‌کنند و صدای همه اهالی محل و رهگذران را درآورده‌اند.

محمد که در یکی از خیابان‌های باریک منتهی به بلوار نلسون ماندلا پشت یکی از خودروهای مکانیزه افتاده بود در این ارتباط گفت: «راننده قشنگ می‌تونست بره کنار خیابان و سطل آشغال را خالی کند اما از عمد وسط خیابان ایستاده بود و به کسی راه نمی‌داد.»

او ادامه داد: «۵۰ خودرو پشت این آقا صف شده بودن و کنار نمی‌کشید، هرچی هم بوق زدیم و چراغ دادیم انگار نه انگار! اصلا من نمی‌دونم ساعت ۶ بعد از ظهر وقت تخلیه سلطهای آشغال است؟»

حق با محمد است با گشتی در شهر در ساعات مختلف متوجه شدیم خودروهای مکانیزه ساعت مشخصی برای کار و تخلیه زباله ندارند و در هر ساعتی که دلشان بخواهد، راهی خیابان‌ها می‌شوند.

در یکی دیگر از نمونه‌ها ساعت عصر شنبه همین هفته در خیابان انقلاب یکی از خودروهای مکانیزه کل خیابان را به سمت چهارراه ولیعصر(عج) مسدود کرده بود و به هیچ اعتراضی هم اهمیت نمی‌داد.

راننده به خودش زحمت نمی‌داد که تا جای ممکن کنار خیابان توقف کند که دیگران هم بتوانند عبور کنند. در موارد دیگر هم که معمولا برای خالی کردن سطل آشغال کوچه‌های فرعی به شکلی سر کوچه توقف می‌کنند که برای دقایقی راه تردد کامل مسدود می‌شود.

اخبار سی و سومین جشنواره بین المللی فیلم فجر
دنبال کنید

کامران که تجربه این اتفاق را دارد به ما گفت: «سر کوچه ما یک ساعت ایستاده بود تا سطل رو خالی کنه و نمی‌تونست. میگفتن مشکل فنی داره اما راننده اصلا انگار نه انگار که ۱۰ دقیقه همه رو معطل کرده! اخر سر از ماشین پیاده شده رفتم تذکر بدم که پرخاشگری کرد.

کامران افزود: «بعد هم که راه افتاد کلی راه رو پشت سرش مثل لاک پشت رفتیم تا جایی که مسیرمان جدا شد. نمی‌دونم برای این موضوع باید به کجا شکایت کنیم؟ زنگ بزنیم پلیس یا همون ۱۳۷ کار رو انجام می‌دن؟»

مشکل دیگر که برخی از این خودروها و کارگرانشان ایجاد می‌کنند این است که وقتی کار تخلیه سطل زباله انجام شد، آن را همان وسط خیابان رها می کنند و می‌دوند دنبال خودرو مکانیزه تا به سطل بعدی برسند.گویا آنها مجبور به انجام این کار شده‌اند و شغل اصلیشان چیز دیگری است که اینچنین بی حوصله کار می‌کنند .

در این روزها که شهرداری تهران نسبت به این موضوع بی تفاوت است،برخی از این افراد هرجا بخواهند توقف می‌کنند. راه هر کس بخواهند را می‌بندند و هر زمان که بخواهند برای یک سطل زباله هزینه می‌کنند.


فطریه بر چه افرادی واجب می‌شود؟/ کدام روزه‌ها قضا و کفاره دارند؟

افراد مسافر، زنان باردار و شیرده، بیماران و همه افرادی که به هر دلیلی نتوانسته‌اند در ماه رمضان روزه‌های خود را بجا آورند، این گزارش را بخوانند.
بازهم درگیری طایفه ای فاجعه آفرید/ انتقال کودک ۸ساله براثر تیر اندازی به بیمارستان + تصاویر / مقصران حادثه اتوبوس سربازان مشخص شدند / دردسرهای شبانه در کوچه‌های باریک پایتخت /فطریه بر چه افرادی واجب می‌شود؟/ کدام روزه‌ها قضا و کفاره دارند؟ 11

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ احکام مختلف پرداخت فطریه و قضا و کفاره روزه برای بیماران، زنان حائض، زنان باردار و شیرده، مسافران و غیره به تفصیل در این گزارش آمده است.
احکام کفاره روزه از توضیح المسائل امام خمینی(ره):
– کسی که کفاره روزه رمضان بر او واجب است، باید یک بنده آزاد کند یا به دستوری که در مساله بعد گفته می شود، دو ماه روزه بگیرد یا شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام، یک مد که تقریبا ده سیر است، طعام یعنی گندم یا جو و مانند اینها بدهد، و چنانچه اینها برایش ممکن نباشد، هر چند مد که می تواند به فقرا طعام بدهد و اگر نتواند طعام بدهد باید استغفار کند، اگر چه مثلا یک مرتبه بگوید: «استغفرالله»، و احتیاط واجب در فرض اخیر آن است که هر وقت بتواند، کفاره را بدهد.
– کسی که می خواهد دو ماه کفاره روزه رمضان را بگیرد، باید سی و یک روز آن را پی در پی بگیرد، و اگر بقیه آن پی در پی نباشد، اشکال ندارد.
– کسی که می خواهد دو ماه کفاره روزه رمضان را بگیرد، نباید موقعی شروع کند که در بین سی و یک روز، روزی باشد که مانند عید قربان روزه آن حرام است.
– کسی که باید پی در پی روزه بگیرد، اگر در بین آن بدون عذر یک روز روزه نگیرد، یا وقتی شروع کند که در بین آن به روزی برسد که روزه آن واجب است،مثلا به روزی برسد که نذر کرده آن روز را روزه بگیرد، باید روزه ها را از سر بگیرد.
– اگر در بین روزهایی که باید پی در پی روزه بگیرد، عذری مثل حیض یا نفاس یا سفری که در رفتن آن مجبور است، برای او پیش آید، بعد از برطرف شدن عذر واجب نیست روزه ها را از سر بگیرد، بلکه بقیه را بعد از برطرف شدن عذر بجا می آورد.
– اگر به چیز حرامی روزه خود را باطل کند، چه آن چیز اصلا حرام باشد مثل شراب و زنا، یا به جهتی حرام شده باشد مثل نزدیکی کردن با عیال خود در حال حیض، بنا بر احتیاط کفاره جمع بر او واجب می شود، یعنی باید یک بنده آزاد کند و دو ماه روزه بگیرد و شصت فقیر را سیر کند، یا به هر کدام آنها یک مد که تقریبا ده سیر است گندم یا جو یا نان و مانند اینها بدهد، و چنانچه هر سه برایش ممکن نباشد، هر کدام آنها را که ممکن است باید انجام دهد.
– اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم نسبت دهد، کفاره جمع که تفصیل آن در مساله پیش گفته شد بنابر احتیاط بر او واجب می شود.
– اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه جماع کند، یک کفاره براو واجب است، ولی اگر جماع او حرام باشد یک کفاره جمع واجب می شود.
– اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه غیر جماع کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد، برای همه آنها یک کفاره کافی است.
– اگر روزه دار جماع حرام کند و بعد با حلال خود جماع نماید، یک کفاره جمع کافی است.
– اگر روزه دار کاری که حلال است و روزه را باطل می کند، انجام دهد،مثلا آب بیاشامد، و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل می کند انجام دهد، مثلا غذای حرامی بخورد، یک کفاره کافی است.
– اگر روزه دار آروغ بزند و چیزی در دهانش بیاید، چنانچه عمدا آن را فرو ببرد، روزه اش باطل است و باید قضای آن را بگیرد و کفاره هم بر او واجب می شود، و اگر خوردن آن چیز حرام باشد، مثلا موقع آروغ زدن خون یا غذایی که از صورت غذا بودن خارج شده به دهان او بیاید و عمدا آن را فرو برد، باید قضای آن روزه را بگیرد، و بنابر احتیاط کفاره جمع هم بر او واجب می شود.
– اگر نذر کند که روز معینی را روزه بگیرد، چنانچه در آن روز عمدا روزه خود را باطل کند، باید یک بنده آزاد نماید، یا دو ماه پی در پی روزه بگیرد،یا به شصت فقیر طعام دهد.
– اگر به گفته کسی که می گوید مغرب شده افطار کند، و بعد بفهمد مغرب نبوده است، قضا و کفاره بر او واجب می شود. ولی اگر خبر دهنده عادل بوده،فقط قضای آن روزه واجب است.
– کسی که عمدا روزه خود را باطل کرده، اگر بعد از ظهر مسافرت کند، یا پیش از ظهر برای فرار از کفاره سفر نماید، کفاره از او ساقط نمی شود، بلکه اگر قبل از ظهر مسافرتی برای او پیش آمد کند، بنابر احتیاط کفاره بر او واجب است.
– اگر عمدا روزه خود را باطل کند، و بعد عذری مانند حیض یا نفاس یا مرض برای او پیدا شود، کفاره بر او واجب نیست.
– اگر یقین کند که روز اول ماه رمضان است، و عمدا روزه خود را باطل کند،بعد معلوم شود که آخر شعبان بوده، کفاره بر او واجب نیست.
– اگر انسان شک کند که آخر رمضان است یا اول شوال، و عمدا روزه خود را باطل کند، بعد معلوم شود اول شوال بوده، کفاره بر او واجب نیست.
– اگر روزه دار در ماه رمضان با زن خود که روزه دار است جماع کند، چنانچه زن را مجبور کرده باشد، کفاره روزه خودش و روزه زن را باید بدهد، و اگر زن به جماع راضی بوده، بر هر کدام یک کفاره واجب می شود.
– اگر زنی شوهر خود را مجبور کند که جماع نماید، یا کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد، واجب نیست که کفاره روزه شوهر را بدهد.
– اگر روزه دار در ماه رمضان با زن خود که روزه دار است جماع کند،چنانچه به طوری زن را مجبور کرده باشد که از خود اختیاری نداشته باشد، و در بین جماع زن راضی شود، باید مرد دو کفاره و زن یک کفاره بدهد، و اگر با اراده و اختیار عمل را انجام دهد، اگرچه مجبورش کرده باشد، مرد باید کفاره خودش و زن را بدهد.
– اگر روزه دار در ماه رمضان با زن روزه دار خود که خواب است جماع نماید،یک کفاره بر او واجب می شود، و روزه زن صحیح است و کفاره هم بر او واجب نیست.
– اگر مرد زن خود را مجبور کند که غیر جماع کار دیگری که روزه را باطل می کند بجا آورد، کفاره زن را نباید بدهد، و بر خود زن هم کفاره واجب نیست.
– کسی که به واسطه مسافرت یا مرض روزه نمی گیرد، نمی تواند زن روزه دار خود را مجبور به جماع کند، ولی اگر او را مجبور نماید، بنابر احتیاط باید کفاره اش را بدهد.
– انسان نباید در بجا آوردن کفاره کوتاهی کند، ولی لازم نیست فورا آن را انجام دهد.
– اگر کفاره بر انسان واجب شود و چند سال آن را بجا نیاورد، چیزی بر آن اضافه نمی شود.
– کسی که باید برای کفاره یک روز شصت فقیر را طعام بدهد، اگر به شصت فقیر دسترسی دارد، نباید به هر کدام از آنها بیشتر از یک مد که تقریبا ده سیر است طعام بدهد، یا یک فقیر را بیشتر از یک مرتبه سیر نماید، ولی چنانچه انسان اطمینان داشته باشد که فقیر طعام را به عیالات خود می دهد یا به آنها می خوراند، می تواند برای هر یک از عیالات فقیر اگرچه صغیر باشند یک مد به آن فقیر بدهد.
– کسی که قضای روزه رمضان را گرفته، اگر بعد از ظهر عمداً کاری که روزه را باطل می کند انجام دهد، باید به ده فقیر هر کدام یک مد که تقریبا ده سیر است طعام بدهد، و اگر نمی تواند بنابر احتیاط واجب باید سه روز پی در پی روزه بگیرد.

بازهم درگیری طایفه ای فاجعه آفرید/ انتقال کودک ۸ساله براثر تیر اندازی به بیمارستان + تصاویر / مقصران حادثه اتوبوس سربازان مشخص شدند / دردسرهای شبانه در کوچه‌های باریک پایتخت /فطریه بر چه افرادی واجب می‌شود؟/ کدام روزه‌ها قضا و کفاره دارند؟ 12
قضا و کفاره روزه زنان باردار چگونه است؟
آیت‌الله خامنه‌ای:
پرسش: زنی در دو سال متوالی در ماه مبارک رمضان حامله بوده و قدرت روزه گرفتن در آن ایام را نداشته است، ولی در حال حاضر توانایی روزه گرفتن را دارد، حکم او چیست؟ آیا کفّاره جمع بر او و اجب است یا فقط قضای آن را باید به جا آورد؟ تأخیر او در قضای روزه چه حکمی دارد؟
پاسخ: اگر بر اثر عذر شرعی روزه ماه رمضان را نگرفته، فقط قضا بر او واجب است، و در صورتی که عذر او در خوردن روزه خوف از ضرر روزه بر جنین یا کودکش بوده، باید علاوه بر قضا، برای هر روز یک مد طعام به عنوان فدیه بپردازد، و اگر قضا را بعد از ماه رمضان تا ماه رمضان سال بعد، بدون عذر شرعی به تأخیر انداخته، فدیه دیگری هم بر او واجب است یعنی باید برای هر روز یک مد طعام به فقیر بدهد و در صورتی که عذر او خوف ضرر برای خودش بوده، حکم سایر موارد خوف ضرر را دارد که در صورت استمرار این خوف تا ماه رمضان سال بعد، قضا از وی ساقط است و فقط فدیه (یک مد طعام) بر او واجب است.

آیت الله سیستانی:
پرسش: زنی که به علت زایمان نتواند روزه بگیرد چه مقدار باید کفاره بدهد؟
پاسخ: فقط قضاء می کند.
پرسش: روزه‌هایی که از زمان بارداری تا پایان شیردهی قضا دارم را چگونه باید ادا نمایم؟ آیا در صورت ناتوانی جسمی باید همه آنها را بگیرم؟
پاسخ: مقداری را که توانایی دارید باید قضا کنید.
پرسش: زن باردار آیا می تواند روزه بگیرد در صورتی که دکتر به آن گفته ضرر دارد؟
پاسخ: زنى که زائیدن او نزدیک است (ماه های هشت و نه) و روزه براى خودش یا حملش ضرر دارد، روزه بر او واجب نیست ولی باید بعدا آن را قضا کند و براى هر روز یک مُد طعام (۷۵۰ گرم نان یا ماکارونی یا آرد) بابت کفاره به فقیر دهد.
واما زنى که در ماه های آخر بارداری نباشد (از ماه اول تا اخر ماه هفتم) اگر روزه برای او یا حملش ضرر داشته باشد یا اینکه سبب افتادن وی در مشقتی که عادتا قابل تحمل نیست گردد روزه بر او واجب نیست و باید قضا نماید و کفاره ندارد.

آیت‌الله مکارم شیرازی:
با توجه به سؤالهای مکرر مقلّدین در خصوص قضا و کفارّه روزه برای بانوان در هنگام بارداری و شیردهی، خواهشمندم نظرتان را در مورد احتمالات ذیل بیان فرمایید.
۱- چنانچه روزه در ماه مبارک رمضان برای خودش ضرر دارد و انجام قضای آن تا سال بعد نیز برای خودش ضرر داشته-باشد؟
۲- چنانچه روزه در ماه مبارک رمضان برای خودش ضرر دارد ولی انجام قضای آن تا سال بعد، برای حمل و یا فرزندش ضرر داشته¬باشد؟
۳- چنانچه روزه در ماه مبارک رمضان برای خودش ضرر دارد و قضای آن را تا سال بعد بدون عذر بجا نیاورد؟
۴- چنانچه روزه در ماه مبارک رمضان برای حمل و یا فرزندش ضرر دارد ولی انجام قضای آن تا سال بعد، برای خودش ضرر داشته¬باشد؟
۵- چنانچه روزه در ماه مبارک رمضان برای حمل و یا فرزندش ضرر دارد و انجام قضای آن تا سال بعد نیز برای حمل و یا فرزندش ضرر داشته باشد؟
۶- چنانچه روزه در ماه مبارک رمضان برای حمل و یا فرزندش ضرر دارد و قضای آن را تا سال بعد بدون عذر بجا نیاورد؟
پاسخ: ۱)قضا ساقط است و برای هر روز فقیری را اطعام می کند.
۲) بنابر احتیاط قضای آن روز را بجا می آورد و برای هر روز فقیری را اطعام می کند.
۳ الی ۵): قضای آن روز را بجا می آورد و برای هر روز فقیری را اطعام می کند.
۶ قضای آن روز را بجا می آورد و برای هر روز دو فقیر را اطعام می کند.

بازهم درگیری طایفه ای فاجعه آفرید/ انتقال کودک ۸ساله براثر تیر اندازی به بیمارستان + تصاویر / مقصران حادثه اتوبوس سربازان مشخص شدند / دردسرهای شبانه در کوچه‌های باریک پایتخت /فطریه بر چه افرادی واجب می‌شود؟/ کدام روزه‌ها قضا و کفاره دارند؟ 12
کفاره جمع در چه مواردی بر روزه‌داران واجب می شود؟
– اگر شخص روزه دار به چیز حرامى روزه خود را باطل کند، چه آن چیز اصلاً حرام‏ باشد؛ مثل شراب و زنا، یا به جهتى حرام شده باشد؛ مثل نزدیکى کردن با عیال خود در حال حیض، بنابر احتیاط کفاره جمع بر او واجب مى‏شود؛ یعنى باید یک بنده آزاد کند و دو ماه روزه بگیرد و شصت فقیر را سیر کند، یا به هر کدام آنها یک مد که تقریباً ده سیر است گندم یا جو یا نان و مانند اینها بدهد. و چنانچه هر سه برایش ممکن نباشد، هر کدام آنها که ممکن است باید انجام دهد.
– اگر روزه دار دروغى را به خدا و پیغمبر(ص) نسبت دهد  کفاره جمع بنا بر احتیاط بر او واجب مى‏‌شود.
در مورد آزاد کردن بنده؛ چون در دنیای کنونی موضوعیت ندارد، در نتیجه اصلاً واجب نیست، چنان که از متن فوق (چنانچه هر سه برایش ممکن نباشد، هر کدام آنها که ممکن است) بر می‌آید.

بازهم درگیری طایفه ای فاجعه آفرید/ انتقال کودک ۸ساله براثر تیر اندازی به بیمارستان + تصاویر / مقصران حادثه اتوبوس سربازان مشخص شدند / دردسرهای شبانه در کوچه‌های باریک پایتخت /فطریه بر چه افرادی واجب می‌شود؟/ کدام روزه‌ها قضا و کفاره دارند؟ 12
قضا و کفاره روزه بیماران چگونه است؟
آیت الله خامنه ای:
سؤال: مادرم تقریباً سیزده سال بیمار بود و به همین دلیل نمی‏توانست روزه بگیرد. من دقیقاً اطلاع دارم که علت روزه نگرفتن او احتیاج به مصرف دارو بوده است، امیدواریم ما را راهنمایی فرمایید که آیا قضای روزه‏ها بر او واجب است؟
جواب: اگر ناتوانى او از روزه گرفتن بر اثر بیمارى بوده، قضا ندارد.
سؤال: من از عینک طبی استفاده می‏کنم و در حال حاضر چشمانم بسیار ضعیف است. هنگامی که به پزشک مراجعه کردم به من گفت که اگر برای تقویت چشمانم تلاش نکنم، ضعیف‏تر خواهند شد، بنا بر این اگر از روزه ماه رمضان معذور باشم، چه وظیفه‌‏ای دارم؟
جواب: اگر روزه براى چشمان شما ضرر دارد، واجب نیست روزه بگیرید، بلکه واجب است افطار کنید و اگر بیمارى شما تا ماه رمضان آینده استمرار پیدا کرد، قضاى روزه بر شما واجب نیست، ولى واجب است که عوض هر روز یک مدّ طعام به فقیر بدهید.

آیت‌الله سیستانی:
پرسش: هر کسی که مریض باشد وچند سال پی درپی نتواند روزه را بگیرد در صورتی که خوب شود چه حکمی دارد؟
پاسخ: اگر تا ماه رمضان بعدی خوب نشده باشد قضا ندارد وفقط برای هر یک روز ۷۵۰گرم گندم به فقیر صدقه بدهد.
پرسش: اگر زنی بیمار باشد و نتواند روزه بگیرد ایا کفاره روزه بر او واجب است؟
پاسخ: کفاره ندارد واگرمرض او تا سال بعد ادامه داشت به احتیاط واجب برای هر روز ۷۵۰ گرم گندم به فقیر بدهد.

بازهم درگیری طایفه ای فاجعه آفرید/ انتقال کودک ۸ساله براثر تیر اندازی به بیمارستان + تصاویر / مقصران حادثه اتوبوس سربازان مشخص شدند / دردسرهای شبانه در کوچه‌های باریک پایتخت /فطریه بر چه افرادی واجب می‌شود؟/ کدام روزه‌ها قضا و کفاره دارند؟ 12
مواردی که فقط قضای روزه واجب است
در چند مورد فقط قضای روزه بر انسان واجب است و کفاره واجب نیست:
اوّل: آنکه در شب ماه رمضان جنب باشد و تا اذان صبح از خواب دوّم بیدار نشود.
دوّم: عملی که روزه را باطل میکند بجا نیاورد ولی نیت روزه نکند، یا ریا کند، یا قصد کند که روزه نباشد، و همچنین اگر قصد کند کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد به تفصیلی که در مسائل قبلی بیان شد.
سوّم: آنکه در ماه رمضان غسل جنابت را فراموش کند و با حال جنابت یک روز یا چند روز روزه بگیرد.
چهارم: آنکه در ماه رمضان بدون اینکه تحقیق کند صبح شده یا نه، کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد، بعد معلوم شود صبح بوده است.
پنجم: آنکه کسی بگوید صبح نشده و انسان به گفته او کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد، بعد معلوم شود صبح بوده است.
ششم: آنکه کسی بگوید صبح شده و انسان به گفته او یقین نکند، یا خیال کند شوخی میکند، و خودش هم تحقیق نکند و کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد، بعد معلوم شود صبح بوده است.
هفتم: آنکه به گفته کس دیگری که گفته او شرعاً برایش حجت است، یا او به اشتباه معتقد باشد که خبر او حجت است، افطار کند، بعد معلوم شود مغرب نبوده است.
هشتم: آنکه یقین یا اطمینان کند که مغرب شده و افطار کند، بعد معلوم شود مغرب نبوده است، ولی اگر در هوای ابری و مانند آن به گمان اینکه مغرب شده افطار کند، بعد معلوم شود مغرب نبوده، وجوب قضا در این صورت بنا بر احتیاط است.
نهم: آنکه از جهت تشنگی مضمضه کند، یعنی آب در دهان بگرداند و بی‌اختیار فرو رود، ولی اگر فراموش کند که روزه است و آب را فرو دهد، یا برای غیر جهت تشنگی مثل مواردی که مضمضه در آنجاها مستحب است، مانند وضو مضمضه کند و بی‌اختیار فرو رود، قضا ندارد.
دهم: آنکه کسی از جهت اکراه یا اضطرار یا تقیه افطار کند، اگر مورد اکراه و تقیه، خوردن یا آشامیدن یا جماع باشد، و همچنین در غیر آنها بنا بر احتیاط واجب.

بازهم درگیری طایفه ای فاجعه آفرید/ انتقال کودک ۸ساله براثر تیر اندازی به بیمارستان + تصاویر / مقصران حادثه اتوبوس سربازان مشخص شدند / دردسرهای شبانه در کوچه‌های باریک پایتخت /فطریه بر چه افرادی واجب می‌شود؟/ کدام روزه‌ها قضا و کفاره دارند؟ 12
احکام قضا و کفاره روزه بانوان حائض
آیت‌الله خامنه ای:
سؤال: عادت ماهانه من هفت روز بوده است، اما به علت ابتلا به بیمارى «کیست»، بعد از ایام عادت ماهانه‌ام تا روز دهم لک بینى دارم، در ماه رمضان بعد از روز هفتم روزه‌هایم را مى‌‌گیرم و نمازهایم را با غسل مى‌‌خوانم اما از کسى شنیدم که گفت بعد از ماه رمضان باید آن سه روز را دوباره قضا کنم، در این مورد تکلیفم چیست؟
جواب: اگر لک‌بینى تا ده روز ادامه یافته و بعد پاک مى‌‌شوید، تمام ده روز محکوم به حیض است و نماز و روزه در آن ایام ساقط است و بعد از طهارت باید قضاى روزه‌ها گرفته شود ولى اگر مربوط به خون قروح و جروح است، حکم حیض را ندارد و نیاز به غسل مجدد نیست و روزه‌ها قضا ندارد.
آیت الله سیستانی:

– اگر زن پیش از اذان صبح در ماه رمضان از حیض یا نفاس پاک شود و در غسل کوتاهی کند و تا اذان غسل نکند، و در تنگی وقت تیمم هم نکند ـ چنانچه گذشت ـ روزه آن روز را باید تمام کند و قضا نماید، ولی چنانچه کوتاهی نکند مثلاً منتظر باشد که حمام زنانه شود، اگرچه سه مرتبه بخوابد و تا اذان غسل نکند، و در تیمم کردن کوتاهی نکند، روزه او صحیح است.
– اگر زن در شب ماه رمضان پیش از اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود و عمداً غسل نکند، و اگر وظیفه‌اش تیمم است و تیمم ننماید، روزه آن روز را باید تمام کند و قضای آن را نیز بگیرد. و در روزه قضای ماه رمضان اگر عمداً غسل و تیمم را ترک کند ـ بنا بر احتیاط واجب ـ نمی‌تواند آن روز را روزه بگیرد.
بازهم درگیری طایفه ای فاجعه آفرید/ انتقال کودک ۸ساله براثر تیر اندازی به بیمارستان + تصاویر / مقصران حادثه اتوبوس سربازان مشخص شدند / دردسرهای شبانه در کوچه‌های باریک پایتخت /فطریه بر چه افرادی واجب می‌شود؟/ کدام روزه‌ها قضا و کفاره دارند؟ 12
کفاره روزه‌های به عمد افطار شده چگونه است؟
آیت الله خامنه ای:
-شخصی که با چیز حرام روزه‌اش را باطل کرده، کفاره‌اش شصت روز روزه و یا اطعام شصت مسکین است و احتیاط مستحب انجام هر دو است.
– فردی که در ماه مبارک رمضان از روی علم و عمد روزه‌ی خود را نگرفته یا آن را باطل نموده باید ۶۰ روز روزه بگیرد (که ۳۱ روز آن پی در پی باشد) و یا ۶۰ فقیر را اطعام نماید.

آیت‌الله سیستانی:
پرسش: حکم قضای روزه‌هایی که عمداً گرفته نشده چیست؟
پاسخ: باید روزه هایی را که نگرفتید قضا کنید و اگر کسی روزه ماه رمضان را به خوردن یا آشامیدن یا جماع یا استمناء یا باقی ماندن بر جنابت باطل کند ، در صورتی که بداند آن کار روزه را باطل می کند، اضافه بر قضا ، کفاره هم بر او واجب می‏شود . و همچنین – بنا بر احتیاط واجب- نسبت به کسی که جاهل به حکم است ولی در جهل خود معذور نیست و مطمئن هم نیست یعنی احتمال می دهد که مبطل باشد.
و اما کسی که مساله را نمی داند و در جهل خود معذور است یا مطمئن است که آن کار روزه را باطل نمی کند کفاره بر او نیست ولی اگر می داند مبطل است و نمی داند کفاره دارد باید کفاره بدهد.
و در کفاره افطار روزه ماه رمضان، کافی است به شصت فقیر غذا بدهد به هر کدام ۷۵۰ گرم گندم یا آرد یا نان و مانند آنها. و اگر می دانست که باید قضا کند و قضای آن را یک سال به تأخیر انداخت تا ماه رمضان بعد برسد باید بابت هر روزعلاوه بر قضا ۷۵۰ گرم گندم، آرد یا نان را به یک فقیر بدهد و اگر بیش از یک سال تأخیر بیاندازد کفاره تکرار نمی شود. و نسبت به قضا اگر در مقدار فوت شده شک دارید مقدار متیقن یعنی کمتر کافی است.

بازهم درگیری طایفه ای فاجعه آفرید/ انتقال کودک ۸ساله براثر تیر اندازی به بیمارستان + تصاویر / مقصران حادثه اتوبوس سربازان مشخص شدند / دردسرهای شبانه در کوچه‌های باریک پایتخت /فطریه بر چه افرادی واجب می‌شود؟/ کدام روزه‌ها قضا و کفاره دارند؟ 12
آیا بر فردی که به علت مسافرت روزه نگرفته، قضا یا کفاره واجب می‌شود؟
آیت الله خامنه ای:
سؤال: کسی که در ماه رمضان مسافرت کرده، آیا علاوه بر قضا، باید کفّاره هم بدهد؟
جواب: خیر، تنها قضای روزه‌‏ها واجب است و کفّاره ندارد؛ ولی اگر قضای روزه‌‏ها را تا ماه رمضان سال بعد به تأخیر اندازد، به جهت تأخیر، باید برای هر روز یک مدّ طعام کفّاره بدهد.

گفتنی است؛ میزان وجوهات شرعی اعلام‌شده از سوی پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری در سال ۹۵، برای یک سال نماز قضا ۱۲،۰۰۰،۰۰۰ ریال، یک ماه روزه قضا ۸،۰۰۰،۰۰۰ ریال، کفاره یک روز قضای روزه عمد (اطعام ۶۰ فقیر) ۱،۲۰۰،۰۰۰ ریال، کفاره یک روز قضای روزه عذر ۲۰،۰۰۰ ریال و حداقل فطریه برای هر نفر ۷۰،۰۰۰ ریال است.
بازهم درگیری طایفه ای فاجعه آفرید/ انتقال کودک ۸ساله براثر تیر اندازی به بیمارستان + تصاویر / مقصران حادثه اتوبوس سربازان مشخص شدند / دردسرهای شبانه در کوچه‌های باریک پایتخت /فطریه بر چه افرادی واجب می‌شود؟/ کدام روزه‌ها قضا و کفاره دارند؟ 12

فطریه را به چه افرادی می‌توان داد؟/ آیا پرداخت زکات فطره مهمان واجب است؟
فطریه یا زکات فطره یکی از فروع دین اسلام و واجبات شرعی است که هر سال با فرا رسیدن عید سعید فطر پرداخت آن بر مسلمانان واجب می‌شود. در روزهای پایانی ماه مبارک رمضان و در آستانه عید فطر استفاتائاتی از مراجع عظام تقلید در خصوص پرداخت فطریه منتشر می‌شود.
آیت‌الله خامنه‌ای:
سؤال: پدرى که زکات فطره نمى‌‏دهد، تکلیف زن و فرزند او چه مى‌‏شود؟
جواب: بر آنان تکلیفى نیست و لازم نیست فطره بدهند.
سؤال: اگر زن به جهت نیاز شوهر، در تأمین مخارج زندگى کمک کند؛ چه کسى باید زکات فطره آنها را بدهد؟
جواب: اگر زن نان‏خور شوهر محسوب شود، باید شوهر در صورت توانایى زکات فطره خود و همسرش را بدهد و اگر زن نان‏‌خور شوهر و کس دیگرى نباشد، باید خودش زکات فطره‌‏اش را بدهد.
سؤال: زنى که از تمکین شوهر خود دارى مى‌‏کند، آیا زکات فطره او از شوهرش برداشته مى‌‏شود؟
جواب: خیر، باید شوهرش زکات فطره او را بدهد؛ مگر آنکه نان خور شخص دیگرى باشد.
سؤال: میهمانی که فقط شب عید فطر به خانه انسان بیاید، تکلیف فطره‌‏اش چه می‏شود؟ اگر میهمان فطره خودش را بدهد، آیا از عهده صاحب خانه ساقط می‏شود؟ اگر انسان شب عید فطر میهمان داشته باشد و صبح متوجه شود که عید بوده؛ آیا فطره آنها بر او واجب است؟
جواب: الف) فطره او بر عهده صاحب خانه نیست.
ب) در فرضی که نان خور محسوب شود اگر با اجازه صاحب خانه و از طرف او فطره خودش را بدهد، از عهده میزبان ساقط می‏شود.
ج) ناآگاهی از رؤیت هلال، تأثیری در حکم پرداخت فطره ندارد لکن گذشت که فطره میهمان یک شبه بر عهده خودش می‌باشد.
سؤال: آیا پرداخت زکات فطره بر کسی که توان مالی ندارد، واجب است؟
جواب: اگر فقیر باشد، زکات فطره بر او واجب نیست و اگر سه کیلو گندم و مانند آن و یا قیمت آنها را دارد، مستحب است آن را به عنوان زکات فطره بدهد و چنانچه افرادی تحت تکفل دارد، می‏تواند آن را به قصد فطره، بین نفرات خانواده دست گردان کنند و بهتر است نفر آخر، آن را به کسی بدهد که از خودشان نباشد.
سؤال: زکات فطره را باید از قوت متعارف داد، یا قوت شرعی؟
جواب: اگر از گندم، جو، خرما، برنج و مانند اینها داده شود، کفایت می‏کند و منحصر به قوت غالب نیست.
سؤال: مقدار فطره چقدر است؟
جواب: شخص باید برای خودش و کسانی که نان خور او محسوب می‏شوند، برای هر نفر سه کیلو از خوراک مردم (مانند گندم، جو، خرما، کشمش، برنج، ذرت و یا مانند اینها) و یا پول یکی از آنها را به مستحق بدهد.
سؤال: اگر شخص فطره را کنار بگذارد، می‏تواند از آن استفاده کند و بعد به جای آن مال دیگری بگذارد؟
جواب: خیر، باید همان را که کنار گذاشته، برای فطره بدهد.
سؤال: زمان کنار گذاشتن فطره و پرداخت آن چه موقع است؟
جواب: بعد از اثبات حلول ماه شوال می‌تواند آن را کنار بگذارد اگر نماز عید فطر می‏خواند، بنابر احتیاط واجب باید پیش از نماز پرداخت کند یا کنار بگذارد و اگر نماز عید نمی‏خواند، تا ظهر روز عید فطر مهلت دارد.
سؤال: آیا جایز است پیش از ماه رمضان، فطره را به فقیر داد؟
جواب: خیر، کفایت نمی‏کند؛ ولی می‏تواند آن را به عنوان قرض به او بدهد و در روز عید فطر، طلب خود را بابت فطره حساب کند.
سؤال: آیا جایز است زکات فطره را در شهر دیگری بدهیم؟
جواب: اگر در محل و شهر خودش مستحق پیدا نشود، می‏تواند آن را به شهر دیگری ببرد. ‏
آیت الله مکارم شیرازی:

سؤال: آیا زکات فطره را مى توان به سادات محترم داد؟

رژیم صهیونیستی و آمریکا نشان دادند به مذاکرات صلح و هیچ معاهده بین‌المللی پایبند نیستند
دنبال کنید

جواب: تنها زکات فطره سادات را به سادات نیازمند مى توان داد.

سؤال: مصرف زکات فطره براى درمان بیمارهاى بى بضاعت چه حکمى دارد؟

جواب: اشکالى ندارد.
سؤال: الف) آیا زکات فطره را مى توان در ساخت یا تعمیر غسّالخانه، مساجد، مدارس و حسینیّه ها مصرف نمود؟
ب) آیا محلّه هاى فقیرنشین مى توانند در جشنهاى انقلاب، همانند ۲۲ بهمن، زکات فطره مصرف نمایند؟
ج) محلّى که اکثریّت اهالى آن توانایى مالى ندارند، آیا مى توانند براى دست مزد کسى که زباله آنها را جمع آورى مى کند، از پول زکات فطره استفاده کنند؟
د) در روستایى که اکثریّتشان فقیرند، جلساتى از طرف دولت برگزار مى شود، یا مأمورین دولت به آن جا اعزام مى شوند، (مثل مأمورین صندوقهاى اخذ رأى) آیا مى توان براى غذاى آنها از زکات فطره هزینه کرد؟
هـ) اهالى روستایى فقیر هستند. آیا مى توان از زکات فطره در کارهاى عام المنفعه چنین روستایى مصرف نمود؟
جواب: مصرف زکات فطره، بنابر احتیاط واجب، فقط فقرا و مستمندان هستند; ولى از زکات مال مى توان در کارهاى دینى و فرهنگ دینى استفاده کرد.
سؤال: صرف زکات فطر ه در راه آزادى افراد فقیرى که بر اثر اشتباهاتى در زندان به سر مى برند، چه حکمى دارد؟
جواب: اشکالى ندارد.
سؤال: هرگاه میزبان مقلّد حضرتعالى باشد، که فطر یّه کسى که فقط شب عید را میهمان اوست بر عهده میزبان نمى داند، و میهمان مقلّد مرجعى باشد که فطر یّه چنان شخصى را بر عهده میزبان مى داند، تکلیف فطر یّه میهمان چیست؟
جواب: در فرض سؤال بر عهده هیچ کدام نیست.
سؤال: اینجانب پنج شب قبل از شب عید میهمان شخصى بودم. شب عید را در منزل خود افطار کردم، و چند شب بعد از عید را هم میهمان آن شخص شدم. فطر یّه ام بر عهده کیست؟
جواب: بر عهده خود شماست; ولى احتیاط آن است که از میزبان خود براى پرداخت این فطر یّه نیز اجازه بگیرید.
سؤال: زکات فط ه سربازى که نانخور دولت است بر عهده چه کسى است؟
جواب: بر دولت واجب نیست و اگر فقیر است بر خود او نیز واجب نیست، امّا اگر غنى باشد احتیاط آن است که خودش زکات را بپردازد.
سؤال: اگر شخصى هنگام غروب شب عید فطر بیهوش باشد آیا زکات فطره از او ساقط است؟
جواب: بیهوش بودن باعث سقوط زکات فطر ه نمى شود.
سؤال: آیا بچه در شکم مادر که روح پیدا کرده است شامل فطر یه می شود یا خیر؟ وآیا چیزی باید برای فطر یه ماه رمضان او کنار گذاشت یا خیر؟
جواب: فطریه بر جنین درون شکم مادر واجب نمی شود.

آیت‌الله سیستانی:
پرسش: اگر قبل از عید فطر شخصی از شهر خود به شهر دیگری برود و به خانه کسی برود ایا باید فطریه خود را خودش بدهد یا صاحب خانه دهد؟
پاسخ: اگر در شب عید در خانه او باشد و نان خور او حساب شود فطریه او با صاحب خانه است و اگر از نظر عرف نان خور او حساب نشود فطره او بر خودش واجب است.
پرسش: اگر فرد در شب عید فطر زکات فطره را جدا کند اما سهواً گم شود یا خرج گردد وظیفه چیست؟
پاسخ: لازم است بدل آن را بدهند و بنابر احتیاط واجب به نیت قربت مطلقه باشد.
پرسش: شخصی در غذاخوری بدون اطلاع قبلی که فردا روز عید فطر است میهمانی داده ، بعد از اتمام میهمانی ثابت شده شب عید فطر بوده است آیا زکات فطره میهمانان بر ذمه میزبان می باشد ? اگر بر عهده میزبان باشد آیا میهمانان می توانند از میزبان وکالت بگیرند که زکات فطره را خودشان پرداخت کنند؟
پاسخ: زکات فطره میهمانان در مورد سوال بر عهده میزبان نیست.
پرسش: اگر در آخرین شب ماه رمضان شخصی سر زده به مهمانی برود آیا زکات فطره او به عهده صاحبخانه است؟
پاسخ: فطریه مهمانى که پیش از غروب شب عید فطر وارد شده ، و شب را نزد او مانده و ـ هر چند موقتاً ـ نان خور او حساب شود، بر او واجب است و همچنین ـ بنابر احتیاط ـ اگر پس از غروب شب عید فطر وارد ‏شود و نان خور او شمرده شود، و اگر نه واجب نیست و کسی که تنها براى افطار شب عید دعوت شده نان خور به حساب نمیآید ، وفطره اش بر صاحبخانه نیست.

نویسنده:

برچسب ها : ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ،

همسو با خبر روز

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

logo-samandehi